"Enter"a basıp içeriğe geçin

Ay: Mayıs 2012

Oyun Devleri Linux’a Geliyor!

Senelerdir Linux’un kanayan yarasıdır oyun konusu. Evet Linux çok sağlam bir sunucu işletim sistemi olabilir, çok etkileyici bir masaüstü işletim sistemi olabilir, cep telefonundan modemlerimize kadar her cihaza girmiş olabilir ama Linux’ta oyun oynanmaz! Arkadaşlarınıza “bakın böyle bir işletim sistemi var, her işinizi görüyor, hem de ücretsiz” diye çok güzel reklamını yapabilirsiniz ama arkadaşınız en fazla 48 saate kadar “ama bunda x/y/z oyununu oynayamıyorum ki?” diyip geldiği yere geri döner. Bu arkadaşlarınıza WINE ara katmanından söz edebilirsiniz ama arkadaşınızın istediği oyunlar kötü bir olasılıkla ya performanssız çalışır, ya da hiç çalışmazlar.

Tabii yiğidin hakkını yememek lazım. Linux üzerinde insanların senelerdir Urban Terror, Frozen Bubble, Nexuiz gibi oyunların maçlarını yaptığını biliyorum. Bağımsız oyun geliştirici firmaların World of Goo, Amnesia: The Dark Descent gibi oyunların Linux sürümlerini sunduklarını da biliyorum. Nostalji yapmak isteyenlerin eski SNES romlarını çalıştırabildiklerini veya DOSBox aracılığıyla DOS oyunlarını oynayabildiklerini de biliyorum. Ancak bu sefer daha büyük gelişmeler var.

3 Yorum

3 Ayda, 6 Ayda Bir Güncellenen Linux Dağıtımları Hakkında

Bugün Facebook hesabım üzerinden bir arkadaşım Linux tabanlı işletim sistemleri hakkında “3 ayda bir yeni sürümlü işletim sistemi” diye yorum yaptı, ne amaçla bu yorumu yaptığı önemli değil. Konuya yabancı olan tipik Windows kullanıcılarına durumu şöyle açıklamak uygun olacak.

Önemli not: Yazının devamında Linux dağıtımlarının ve bu dağıtımları oluşturan yazılımların sürümlendirme politikalarından bolca bahsediyor olmama rağmen aynı zamanda karşılaştırma amaçlı olarak bir o kadar da Microsoft ve ürünlerinin bahsi geçiyor. Eğer bu konuya hassas birisiyseniz bu yazıyı tamamen atlamanızı öneririm.

3 Yorum