"Enter"a basıp içeriğe geçin

Oyun Devleri Linux’a Geliyor!

Senelerdir Linux’un kanayan yarasıdır oyun konusu. Evet Linux çok sağlam bir sunucu işletim sistemi olabilir, çok etkileyici bir masaüstü işletim sistemi olabilir, cep telefonundan modemlerimize kadar her cihaza girmiş olabilir ama Linux’ta oyun oynanmaz! Arkadaşlarınıza “bakın böyle bir işletim sistemi var, her işinizi görüyor, hem de ücretsiz” diye çok güzel reklamını yapabilirsiniz ama arkadaşınız en fazla 48 saate kadar “ama bunda x/y/z oyununu oynayamıyorum ki?” diyip geldiği yere geri döner. Bu arkadaşlarınıza WINE ara katmanından söz edebilirsiniz ama arkadaşınızın istediği oyunlar kötü bir olasılıkla ya performanssız çalışır, ya da hiç çalışmazlar.

Tabii yiğidin hakkını yememek lazım. Linux üzerinde insanların senelerdir Urban Terror, Frozen Bubble, Nexuiz gibi oyunların maçlarını yaptığını biliyorum. Bağımsız oyun geliştirici firmaların World of Goo, Amnesia: The Dark Descent gibi oyunların Linux sürümlerini sunduklarını da biliyorum. Nostalji yapmak isteyenlerin eski SNES romlarını çalıştırabildiklerini veya DOSBox aracılığıyla DOS oyunlarını oynayabildiklerini de biliyorum. Ancak bu sefer daha büyük gelişmeler var.

Tabi şimdi yazıyor olduğum bu yazı baştan aldatıcı gözükmesin, yakın zamanda tüm Windows oyunlarının doğal Linux sürümlerinin çıkacağı gibi bir durum söz konusu değil ancak geride bıraktığımız ay içersinde Phoronix‘te iki güzel haberle karşılaştım.

Bunlardan birincisi, Electronic Arts firmasının Ubuntu’nun geliştiricisi olan Canonical ile bir takım anlaşmalar yürütüyor olduğunun söylentilerinin yayılması. Haberin kaynağından alıntı yapmak gerekirse Electronic Arts’ın tümü olmasa da dağıtımcısı olduğu bazı oyunların Linux sürümlerini 2012 içinde çıkartması bekleniyor. Heyecan artırmak için EA yelpazesinde yer alan birkaç popüler oyun adı vermek gerekirse: FIFA serisi, Need for Speed serisi, Red Alert serisi, Medal of Honor serisi, The Sims serisi, Battlefield serisi, Crysis serisi… Eğer bu haber doğru çıkarsa piyangonun hangi oyun/oyunlara çıkacağı büyük merak konusu.

İkincisi ise daha somut bir haber. 1998 yılında id Software’dan satın aldığı Quake motorunu geliştirip Half-Life oyununu çıkartan, o zamanlar kendi başına dağıtımcılık bile yapamadığı için Sierra ile anlaşmış olan Valve firması, aradan geçen 14 sene içinde tam anlamıyla “oyun sektörünün Google’ı oldu”. Bunda 2003 yılında oyunculara sunmaya başladıkları Steam adlı oyun dağıtım yazılımının da büyük katkıları var. Günümüzde Valve, Steam platformu üzerinde çeşitli oyun firmalarıyla anlaşmış durumda ve Windows kullanıcıları için 1500’ün üzerinde, Mac OS X kullanıcıları için 250’ye yakın oyunun dağıtımcılığı üstleniyor.

Yazının geri kalan kısmında bundan birkaç gün önce Ekşi Sözlük’te yazmış olduğum konuyla alakalı entry‘yi üşengeçliğimden olduğu gibi paylaşacağım 🙂

geçtiğimiz yıllardaki “yakında çıkacak, yok çıkarmayacağız, üzerinde çalışıyoruz, yok şimdilik planlamıyoruz” gibi çeşitli haberin ardından nihayet phoronix‘in yeni haberlerine ve haberdeki left 4 dead 2 resim ve videolarına göre bu sefer valla da billa da wine kullanmadan linux tabanlı işletim sistemlerine gelecek olan platform.

peki steam linux için çıkacak da ne olacak? söyleyeyim: steam üzerinden şu an mac os x için 249 farklı oyun satışa sunulmuş durumda, yani bunlar windows bağımlılıklarını kırmış ve başka bir platformda çalıştırılabilir hale gelmiş olan oyunlar. yakın gelecekte steam’in linux istemcisi çıktıktan ve de oyun üreticilerine yeterince zaman tanındıktan sonra en az bir o kadar da oyunun linux tabanlı işletim sistemlerine sunulacağı rahatlıkla öngörülebiliyor. kaldı ki zaten steam üzerinde satılan bazı oyunların bizzat linux üzerinde çalışan sürümleri mevcut (bkz: world of goo) (bkz: amnesia the dark descent) (bkz: quake 4) *. valve’in de çıkış sırasında sadece platform sunmayacağı, en az 1-2 portal, tf2, l4d, hl oyununu da beraberinde duyuracağı düşünüleceğine göre linux steam’inin ilk günden oyunsuz kalmayacağına kesin gözüyle bakılabilir.

sonuç olarak linux’un dünya üzerinde masaüstü kullanım oranının 1% seviyesinde dolaştığı bilinen bir gerçek ancak belki bu sefer en az 2% – 3% seviyesine çıkabilir. sonuçta günümüzde linux’ta oyun oynayamadıkları için windows’a geri dönen veya windows’u sadece oyun oynamak için kullanan birçok insan var.

Bakalım, önümüzdeki aylarda bu konu hakkında daha fazla haberle karşılaşacağa benziyoruz. Açıkçası kişisel bilgisayarımda Windows’u haftasonundan haftasonuna sadece birkaç saat oyun oynamak için açan bir bilgisayar kullanıcısıyım, bu haberler gerçekleşirse sevdiğim oyunları Linux’ta da oynamaya başlayabileceğim düşüncesi heyecan verici. Ancak Microsoft’un Windows müşterisi kaybetmemek için oyun firmalarıyla bir takım karanlık anlaşmalar yapacak olması olasılığı da şu an her zamankinden çok daha fazla.

Zamanla göreceğiz neler olacak.

3 Yorum

  1. Timuçin
    Timuçin 9 Mayıs 2012

    Çok kötü bir haber bu (!).

    Ne güzel oyun oynamayıp işimize bakıyorduk, linux’da fazla oyun yok deyip işimizden olmuyorduk, zaten bitmeyen işler daha da gecikecek böyle olursa.

  2. Ufuk
    Ufuk 9 Mayıs 2012

    @Timuçin

    🙂

    güzel bir yazı windows’u yavaş yavaş kara günler bekliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.