"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kubuntu 9.04 İle KDE 4.3’e Geçmek

Takip edenlerin de bilebileceği gibi, KDE 4.3 sürümü 3 gün önce çıktı. 6 ayda bir yeni sürümü çıkartılan KDE’nin bu sürümünde kullanıcıya yönelik estetik iyileştirmeler, yeni özellikler ve bir çok hata düzeltme mevcut.

Ubuntu (dolayısıyla Kubuntu) da 6 ayda bir yeni sürüm çıkartmakta ve bir sonraki sürüm bu yıl ekim ayının sonuna doğru çıkacak. KDE 4.3’ün ekim sürümünde geleceği tartışmasız kesin, fakat şu anki güncel sürüm olan Jaunty için resmi Ubuntu depolara KDE 4.3’ün konması beklenmiyor. Ama yine de Jaunty ile KDE 4.3’ü kullanmanın bir yolu var: Kubuntu Backports paket deposu.

Bu depoyu hızlıca sisteminize eklemek ve en son sürüm KDE’ye geçiş yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayın:

  1. System Settings‘ten Add and Remove Software‘a gelin. [ekran görüntüsü]
  2. Pencerenin solunda Settings sekmesine geçip Edit Software Sources tuşuna tıklayın. [ekran görüntüsü]
  3. Eğer sorulursa kullanıcı parolanızı girin ve karşınıza gelecek olan pencereden Authentication sekmesine geçin.
  4. Kubuntu Backports deposunu kullanmaya başlamadan önce bu deponun GPG anahtarını sisteminize eklemeniz önerilir. Bunun için http://keyserver.ubuntu.com:11371/pks/lookup?op=get&search=0x2836CB0A8AC93F7A sayfasındaki anahtar metnini uzantısı pgp olacak şeklinde yeni bir dosyaya kaydedin, ardından Import Key File tuşuna tıklayıp bu pgp dosyasını seçin. [ekran görüntüsü] [ekran görüntüsü]
  5. Şimdi sıra Backport deposunu paket yöneticisine tanıtmaya geldi. Software Sources penceresinde Third-Party Software sekmesine geçip Add tuşuna tıklayın, açılacak olan pencereye “deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu jaunty main” satırını yapıştırıp pencereyi kapatın. [ekran görüntüsü]

Bu işlemler bittikten sonra paket yöneticisi, size güncellenebilir paketler bulduğuna dair bir bildirim gösterecek. Fakat güncelleme işlemi KPackageKit ile yapıldığı durumda bazı paketler güncellenmedikleri için bu son aşamayı bir Konsole penceresi açıp “sudo apt-get dist-upgrade” komutunu çalıştırarak gerçekleştirmenizi tavsiye ederim.

Son olarak; yukarıda anlattığım tüm adımları uygulamak yerine hızlıca shell komutlarıyla KDE 4.3’e geçiş yapmak isteyen kullanıcılar, bir Konsole penceresi açıp aşağıdaki komutları uygulayarak bu geçişi yapabilirler:

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 8ac93f7a
sudo sh -c "echo deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu jaunty main >> /etc/apt/sources.list"
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.