"Enter"a basıp içeriğe geçin

NTVMSNBC’den Bedava Yazılım

Bu yazının başlığına bakıp da NTVMSNBC’nin yazılım dağıttığı izlenimine kapılmayın, yazı NTVMSNBC’de yayınlanan bir haberin ayıbı ile ilgili.

Normalde artık sağdaki soldaki forumlarda çoluk çocuğun “Linux bedava yeaa”, “Linux kurunca bilgisayarım yandı yeaa” tarzı komik yazılarını (bkz linuxfail: pardus görünce yanan anakart) gördüğümde pek aldırış etmiyorum ancak benzer bir davranışı teknoloji haberlerini her gün takip ettiğim bir haber sitesinin bizzat kendisi yapınca kafama darbe yemiş gibi oluyorum.

ntv_bedavayazilim

Tamamına http://www.ntvmsnbc.com/id/25429578/ adresinden erişilebilen haberde şu ifade yer alıyor:

…Torrent, 2001 yılına ait, bedava yazılım hareketini anlatan ‘Revolution OS’ filminin kopyasına ait…

Bir haber sitesinin teknoloji sayfasında muhtemelen teknolojik konulara yakın bir editör tarafından hazırlanmış olan bir haberde (mesela benden siyaset veya futbol habercisi olur mu? olmaz) “Özgür yazılım” değil, “bedava yazılım” kavramını kullanması ayıp değil mi? Bu yaşıma kadar haberciliğin şartları arasında araştırmak yer alır diye biliyordum ancak kendilerine haberlerindeki bu hatayı bildiren bir yorum yazdığımda bu düzeltmeyi yapmadan yorumumu sildiklerini gördüm.

Tekrar bir yorum gönderdim, bakalım neler olacak.

Güncelleme: Ne yazık ki haber ile ilgilenen editörler burunlarının diklerine gitmeye devam ediyorlar, diyecek söz yok. Bazı gazetelerde, sitelerde özgür yazılım ile ilgili tam sayfa haberlerin yayınlandığı ülkemizde bazı kaynaklarda da okuyucuları yanlış yönlendiren hatalı haberler yer alıyor ne yazık ki. Umarım bu editörler free software / özgür yazılım kavramının ne demek olduğunu öğrenirler ve bu tarz haberlerle gelecekte daha az karşılaşırız.

2 Yorum

  1. Ahmet Sezgin Duran
    Ahmet Sezgin Duran 19 Mart 2013

    Rev-OS için dediği şeye bak hele: Dijital dünyayı temsil eden bir film… (bkz: çüş)

  2. Emre
    Emre 30 Mart 2013

    Hatayı herkes yapar ama düzeltmemenin anlamı nedir ki? Cahil gururu olsa gerek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.