Valve şirketinin geliştirdiği ve günümüzde 1.800’den fazla oyunun dijital dağıtımcılığını gerçekleştiren Steam’in geride bıraktığımız ay içersinde Linux betası başlatıldı. Şu an sadece Steam ekibi tarafından davetle üye alımı yapılan bu beta neler getiriyor bir bakalım 🙂
- Steam web sitesinden indirilen istemci programı her ne kadar Ubuntu 12.04 ve üzeri sürümleri hedef alan bir deb paketi olarak sunulsa da beta başlangıcından beri kullanıcılar tarafından görebildiğim kadarıyla Arch ve Gentoo gibi bambaşka dağıtımlar için bile uyumlu hale getirilmiş durumda. Bir Kubuntu kullanıcısı olarak benim de problemsiz bir şekilde kullanabildiğimi belirtmemde fayda var ancak önemli 2 nokta var:
- İstemci 32 bit mimariler için derlenmiş olarak geliyor. 64 bit sistem kullanıyorsanız sisteminize 32 bit uygulamaların çalışması için gerekli paketleri kurmanız lazım. Mevcut istemcide Steam’in gelecekte 64 bit mimariler için derlenmiş halinin de hazırlanacağına dair minik izler var ancak çoğu oyunun hala 32 bit olarak gelmeye devam edeceğini düşünüyorum.
- Steam bir çok ortak kütüphaneden faydalanıyor, tüm bu kütüphanelerin uyumlu sürümlerinin paket deponuzda olduğundan emin olmanız lazım (tekrar belirtiyorum ki Steam Ubuntu’yu hedef aldığı için Ubuntu kullanıcılarının endişelenmesine gerek yok).
- Steam’in Windows’ta alıştığımız birçok özelliği çalışır durumda: Store’dan alışveriş yapabilir, Library’de satın almış olduğunuz oyunları yönetebilir, Friends penceresinde Steam arkadaşlarınızla sohbet edebilir, Steam Overlay ile oyun oynarken Steam arayüzünü açabilir, Big Picture özelliğiyle de Steam’i TV’nizde kullanabilirsiniz.
- Steam üzerinde şu an için Linux destekli 26 oyun bulunmakta (tam listeyi http://store.steampowered.com/search/?os=linux&category1=998 adresinde görebilirsiniz). Beta ilk başladığında bu sayı 24 idi. Steam şu an ağır bir test sürecinde olduğu için hemen her oyun Linux için duyurulmuyor ancak önümüzdeki haftalarda, aylarda, yıllarda bu sayının hızla artacağını rahatlıkla öngörebiliriz.
Benim satın almış olduğum oyunlardan Amnesia: The Dark Descent, Serious Sam 3, Team Fortress 2 ve World of Goo’nun rahatlıkla Windows ortamındaki performansında çalıştığını söyleyebilirim, yeter ki kullandığınız yazılım ve donanım sürücülerinin en güncel sürümünü kullandığınızdan emin olun. Geride bıraktığımız ay içersinde gerek NVIDIA’nın çıkarttığı performans artışlı sürücüleri olsun, gerek Compiz ve bunun gibi yazılımların tam ekran 3D uygulamalarla daha iyi anlaşabilmeleri için kazandıkları yamalar olsun; Linux üzerinde keyifle oyun oynayabilmek için takip edilmesi gereken koşullar.
Steam daha ne kadar kapalı betada kalmaya devam edecek bilmiyorum ancak http://steamcommunity.com/app/221410/discussions/1/ adresinde görebileceğiniz gibi beta testçiler tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor ve karşılaşılan problemler bildiriliyor. Farklı yazılımlar ve farklı donanımlara sahip bir kitle tarafından test edildiği için Steam ekibinin işi yeterince zor olsa gerek 🙂
Ve şimdi sırada ekran görüntüleri: