11. Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi BİLMÖK, bu yıl 6-7-8 Mart tarihlerinde Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. 3 gün boyunca Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen belki de 1.000’i aşkın (salon genelde tıklım tıklım doluydu, 3 gün boyunca farklı grupların gelip gittiğini de hesap edersek) öğrenciyi ağırlayan bu yılki BİLMÖK hakkında aklımda kalan noktaları aşağıda paylaşmaya çalışayım.
Organizasyonda görevli olan arkadaşların özverili çalışmalarını katılımcılar olarak etkinliğin 3 günü boyunca her an hissettik. Etkinlik alanında gerek oturumlar sırasında olsun, gerek oturum aralarında olsun herhangi bir aksaklık yaşanmaması için sürekli hareket ve iletişim halindeydiler; kendilerine buradan teşekkürlerimi iletiyorum 🙂
Oturumları genel olarak özetleyecek olursam; konuşmalar genellikle bilgisayar mühendisliği okumakta olan öğrencilerin “Acaba ne işle uğraşsam?” sorusuna cevap olacak şekilde seçilmiş gibiydi. Görüntü işleme, mobil programcılık, siber güvenlik, yapay zeka gibi başlıkların yanı sıra örneğin Internet of Things / Nesnelerin Internet’i gibi yakın gelecekte adını daha sık duymaya başlayacağımız önemli başlıklar da programda yer alıyordu.
Konuların içerikleri genellikle yeterli seviyedeydi; katıldığım 1-2 oturum haricinde çoğu konuşmacı salondaki insanların ilgisini ayakta tutacak ve sıkmayacak bir seviyede sunumlarını yaptılar. Burada dikkatimi çeken bir nokta, Necdet hocamızın da bahsettiği üzere konferansın adının “öğrenci kongresi” olmasına rağmen öğrenci oturumlarına pek fazla yer verilmemiş gibi olmasıydı. Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum ancak bu konudaki kişisel fikrim salondaki kalabalığın yüzde 95’inin öğrenci olduğu bir konferansta sahnede hala okumaya devam eden insanların imza attıkları çalışmaları veya kalabalığa anlatabilecek kadar uzmanlaştıkları konuları daha fazla göstermeleri gerektiği yönünde; böyle bir sunum tarzı bu yüzde 95 içersindeki birkaç öğrencinin bile olsa “Onlar yapıyorsa benim neyim eksik?” şeklinde düşünmeye başlamasını sağlayabilir.
Üç gün boyunca katıldığım o kadar çok oturum var ki, hangi birini yazsam bilemiyorum ki 🙂
İlk günün son konuşmasını dünyaya bundan 30 yıl önce özgür yazılım kavramını tanıştıran Richard Stallman yaptı. Bundan 4 yıl önce de Richard Stallman’ın bir konuşmasını canlı olarak dinlemiş birisi olarak aşağı yukarı aynı şeyleri anlattığını söyleyebilirim ancak sanırım bir öğrenci konferansında yer aldığı için eğitim sistemi içersinde kullanıcılarının özgürlüklerini ve kişisel bilgi gizliliğini göz ardı eden yazılımlar yerine özgür yazılımların kullanılmasının niçin etik ve gerekli olduğu konusuna biraz daha ağırlık verdi gibime geldi. Bazı büyük firmaların yazılımlarını henüz öğrenciyken insanların önlerine ücretsiz olarak sunmalarını ve gelecekte de bu yazılımlar üzerinde çalışmaya alıştırmalarını sigara fabrikalarının küçük yaştaki çocuklara bedava sigara dağıtmasına benzetti; tamam belki ikisi tam olarak aynı şey olmayabilir (birisinde alıştırılan taraf para kazanıyor sonuçta) ancak bilgisayar yazılımlarının insanları değil, insanların yazılımları sahiplenmesinin önemine dikkat çekmiş oldu.
İlk gün dünya genelinde birçok JSF tabanlı sitede kullanılan yerli malı, yurdun malı PrimeFaces kütüphanesi tanıtıldı. İkinci gün etkileyici bir yapay zeka sunumu izleme fırsatımız oldu. Üçüncü gün Bilgisayar Mühendisleri Odası 1. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Gölay Şakiroğulları ülkemizdeki bilgisayar mühendisliği eğitiminin aksayan yanlarını yurtdışından örnekler vererek karşılaştırdı ve neler yapılması gerektiği hakkında fikirlerini paylaştı. Etkinlik süresince üç gün boyunca Cybersoft, STM gibi sponsorların standlarına uğrayan öğrenciler şirketler hakkında akıllarındaki soruları sorma ve yaz stajlarını bu şirketlerde gerçekleştirmek için ilk görüşmelerini yapma şansı yakaladılar.
Ama sadece bu oturumları örnek gösteriyor olmam, diğer oturumları beğenmediğim şeklinde yorumlanmasın, katıldığım oturumların her birini tek tek yazacak olsam saatlerimi alır 🙂 Önümüzdeki yıllarda dolu dolu yazacak nice BİLMÖK’lerin düzenlenmesini dileyerek yazıyı artık hızlıca sonlandırsam fena olmayacak 🙂