"Enter"a basıp içeriğe geçin

Steam’in Linux’taki İlk 6 Ayının Ardından

steamlinux

Dünyada dijital oyun dağıtımının liderliğine sahip olan Steam, Linux için ilk beta sürümünü 2012 yılının kasım ayında kullanıcılara sunmuştu. 2003 yılında Windows ve 2010 yılında Mac sürümlerini (ve beraberlerinde bu platformlar için oyunlarla birlikte) çıkartan Steam’in Linux’taki ilk 6 ayında neler olduğunu şöyle toparlamaya çalışayım.

  1. Beta’nın yayınlandığı ilk akşam Linux oyun kütüphanesinde 26 oyun vardı. Bugün bu sayı 115. Bu oyunlara hızlıca göz gezdirdiğimizde çoğunun indie dediğimiz bireyler veya küçük oyun stüdyoları tarafından hazırlanan oyunlar olduğunu görüyoruz. Tabii ki sayfalara göz gezdirdiğimizde adını daha çok duyurmuş oyunlarla karşılaşabiliyoruz ama bunların da çoğunun Half-Life, Portal, Counter-Strike gibi yine bizzat Valve’in geliştirdiği oyunlar olduğunu görüyoruz.
  2. Steam Donanım & Yazılım istatistikleri sayfasında işletim sistemleri başlığını genişlettiğimizde karşımıza çıkan tüm Linux yüzdelerini toplayacak olursak 1.82% gibi bir sayı çıkıyor karşımıza. Bu yüzdenin önemli bir çoğunluğunu Ubuntu kullanıcıları oluştururken liderlikte 54.18% ile 64 bit Windows 7 kullanıcıları yer alıyor. Windows 8 kullanıcılarının sayısı ise toplamda 11.65%.
  3. İster Linus Torvalds tepkisini “gösterdi” diye olsun, ister Steam Linux’a geldi diye olsun; Nvidia’nın Optimus destekli ilk resmi sürücülerinin Linux’a çıkması da bu 6 ay içine denk geliyor 🙂
  4. Hakkında çok fazla açıklama olmasa da Valve’in Linux tabanlı oyun konsolu olan Steam Box söylentileri aldı başını gidiyor…

steamlinux

 

Gelecek İçin Tahminlerim

  1. Valve’in ürettiği tüm oyunlar neredeyse Linux’a port edildi ve Linux katalogundaki diğer oyunlar gibi güzel güzel problemsizce, takılmadan ve Windows sürümlerinden daha performanslı şekilde çalışıyorlar. Şu an aklıma geldiği kadarıyla geriye Portal 2 ile Dota 2 kalmış durumda, Dota 2 de Linux’a port edilirse kullanım yüzdelerinde bir miktar artış olacaktır (yazıyı hazırladığım şu an dünya genelinde Dota 2’yi açmış ve oynayan oyuncu sayısı 289.321).
  2. Geride bıraktığımız 3 yıl içersinde Mac için çıkmış olan oyun sayısı 412. Bu oyunlara hızlıca göz gezdirdiğimde Grand Theft Auto III-VC-SA başlıkları, Assassin’s Creed serisinden 1-2 başlık, Knights of the Old Republic gibi 4-5 Star Wars başlığı gibi adları duyulmuş ünlü oyunlar da yer alıyor ancak bu oyunların henüz Linux sürümleri yok. Bu başlıkların Windows’un yanı sıra Mac’e de çıkmış olmaları, oyun üreticilerinin eğer isterlerse ve gerekli emeği gösterirlerse Microsoft teknolojilerine olan bağımlılıklarını kırarak başka platformlarda da oyunlarını çalıştırabildiklerini gösteriyor. Örneğin daha ilk günden Linux’ta oynanabilir olan Serious Sam 3. Bu oyunların da şirketlerin zaman ayırdıkça Linux’a birer ikişer geleceğini düşünüyorum. Mesela indie cenneti haline gelmiş Linux’a aniden Assassin’s Creed IV: Black Flag geliverse ne güzel olurdu değil mi?
  3. Steam Box’ın Playstation gibi, Xbox gibi rakiplerini olduğu bir pazarda pay alabilmesi için yukardaki maddede de belirttiğim gibi ünlü oyunların Linux sürümlerini çıkartması için oyun şirketlerini teşvik etmesi gerekiyor.

Özetle ilk 6 ay Valve’in Linux dünyasında kendine yer açmasıyla geçti diyebiliriz. Artık diğer şirketlerin de katkı vermeye başlaması zamanı geldi. Bakalım bir 6 ay daha geçtikten sonra ne değişiklikler yaşanacak.

Tek Yorum

  1. plazma
    plazma 17 Şubat 2014

    vallaha super olur bencede guzel makale eline saglik ama malesef metro cok fais fiyatla satiliyor wine mecbur birakiyorlar dorta gibi cok oyunculu multiplayerlardan wowda server linux tabanli ama oyun win ve macte var linux icinde ciksa cogu kisi onun ustunden oynar wine ile ugrasiyoruz mesela suan bile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.