"Enter"a basıp içeriğe geçin

Firefox 11 ve 3D Inspector

Firefox kullanıcılarının bildiği üzere 10 sürümünden itibaren Firefox, çok uzun zamandan beri Firebug eklentisinin yerine getirdiği web tasarımcıların hayatını kolaylaştıran Inspect özelliğini (Chrome’da da var) dahili olarak sunmaya başladı. Bu saydığım eklentiyi veya genel olarak Inspect özelliğinin ne iş yaptığını bilmeyenler için kısa bir özet geçmek gerekirse, sayfa üzerinde fareyi gezdirerek üzerine geldiğimiz nesnenin ne olduğu, hangi nesnelerin içinde yer aldığı, html ve css olarak ne şekilde hazırlandığını kolayca denetlememizi sağlayan bir özellik.Daha iyi anlamak için aşağıdaki ekran görüntüleri faydalı olabilir sanırım:

Tam “iyi de bu özellik zaten eklenti sayesinde sunuluyorken Firefox bunu niye dahili olarak yerleştirip şişirsin ki kendisini?” diye düşünürken Firefox 11 ile daha önce hiç görmediğim bir özellik sunmaya başlandı. Artık Inspector özelliği, istenildiği durumda sayfanın 3 boyutlu bir modelini oluşturarak kullanıcıya daha görsel bir şekilde sayfanın html yapısını sunabiliyor.

Bu konudaki kişisel fikrim, bir web sayfasının yapısını kontrol ederken 2 boyutlu Inspector’ın da işini gayet iyi yapabildiği yönünde. 3D ise biraz hava atmak gibi olmuş gibime geliyor 🙂

Aşağıda örnek olarak birkaç web sayfasının 3D Inspector ile incelenen hallerini bulabilirsiniz. Özellikle Ekşi Sözlük gibi tamamen frame yapısı üzerine kurulmuş bir sitenin 3D halinin beni oldukça şaşırttığını belirtmek gerek.

Linux Gezegeni
Facebook
Google Ana Sayfası
Ekşi Sözlük

O birşey değil de, insanın açtığı her sayfaya bir de 3D bakası geliyor artık 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.