Özgür Kuru‘nun kendi blogunda yazdığı yazıda ele aldığı Pardus ve Arch Linux dağıtımları üzerinde PHP kurulumuna ek olarak ben de bu yazıda Debian ve türevlerinde (Ubuntu vs.) Apache, MySQL, PHP gibi araçların kurulumunu anlatıp birkaç temel bilgiyi paylaşacağım.
Debian, Ubuntu gibi sistemlerde öncelikle aşağıdaki komutu kullanarak Apache web sunucusu, MySQL veritabanı sistemi, PHP ve phpMyAdmin paketlerini kurmamız gerekiyor:
sudo apt-get install apache2 mysql-server php5 phpmyadmin
Bu paketler kurulum aşamasındayken Apache ve MySQL servislerini sistemin her açılışında çalışmaya başlaması için yapılandırır. Eğer bu ayarı kapatmak, yani sisteminiz başlarken bu servislerin başlamamasını istiyorsanız çalıştırmanız gereken komutlar şu şekilde:
sudo update-rc.d apache2 remove sudo update-rc.d mysql remove
Açılıştan kaldırdığınız servisleri tekrar açılışa eklemek için ise:
sudo update-rc.d apache2 defaults sudo update-rc.d mysql defaults
Bu servisleri sistem çalışırken aşağıdaki komutlarla kapatıp açabiliriz:
sudo /etc/init.d/apache2 start | stop sudo /etc/init.d/mysql start | stop
Tahmin edebileceğiniz gibi start kelimesini kullandığımızda servisi başlatıp, stop kelimesiyle de durdurabiliyoruz. Eğer servisin o an çalışıp çalışmadığını öğrenmek istiyorsak start veya stop yerine status kelimesini koyarak bu bilgiye erişebiliriz.
Son olarak Apache, MySQL ve PHP ile ilgili bazı dosya ve dizinlerin yollarını belirtmek istiyorum:
php.ini: /etc/php5/apache2/php.ini
Apache: /etc/apache2/apache2.conf
MySQL: /etc/mysql/my.cnf
Web dizini: /var/www/
MySQL veri tabanı dosyaları: /var/lib/mysql/
libapache2-mod-php5 paketini kurarsan PHP, Apache modulu olarak calisir.
PHP ile MySQL kullanabilmek icin php5-mysql paketini kurmak lazim.
Hazir kurmusken libapache2-mod-python ve python-mysqldb paketlerini de kurup Apache’yi Python icin de hazir hale getirmek iyi olur.
Bu ara paketlere değinmemiş olmamın sebebi, bugüne kadar Debian ve Ubuntu sistemler üzerinde birçok kere bu sözünü etmiş olduğum ana paketleri kurmuş olmanın yeterli olması; bağımlılıklar kendi kendilerine halloluyorlar. Ama tabii ki bunların da varlığından bahsetmiş olmam gerekirdi, haklısınız 🙂
Ana konumuz PHP üzerine olduğu içinse mod-python konusuna hiç girmek istemiyorum 🙂